...jne. Tässä siis pari (sataa) sanaa eilisestä.

3.3.2008


No niin, olen päässyt siihen pisteeseen (fyysisen) itseni kanssa, että olen aivan hukassa. Tämän päiväkirjan tarkoitus on selvittää tilannetta itselleni ja olisihan mukava saada myös apua ja vinkkejä, mutta haluan kuitenkin pysytellä anonyymina.

Ongelma on syöminen ja liikkuminen. En oikein tiedä omia tavoitteitani – en oikein tiedä mikä on ongelma. Tällä hetkellä olen normaalipainoinen. En hoikka, mutta täysin normaalipainoinen ja esimerkiksi rakas mieheni kehuu aina rakastavansa vartaloani. Joskus pidän siitä itsekin. En aina. Minulla ei ole vaakaa, enkä siis tiedä tarkalleen, paljonko painan enkä seuraa siis lukemaa kovin usein. En varsinaisesti halua laihduttaa – sillä minun ei tarvitse! Ja pelkään, että suistuisin saman tien anoreksiaan, enkä osaisi laittaa stoppia laihikselle.

Minulla ei ole ihan älytöntä lihomisen pelkoa, sillä painoni ei ole vuosien kuluessa noussut eikä laskenut riippumatta siitä, mitä teen ja miten syön. Minulla sen sijaan on ehkä ortorektisiä piirteitä: rakastan sekä maun että hyvän olon puolesta terveellistä ruokaa. Nautin ruokailujen suunnittelemisesta etukäteen ja kasvisten syömisestä jne. Koen kuitenkin kaikki vähän epäterveellisemmät ruuat, usein aika normaalitkin, heti pahana ja minulle tulee niistä morkkis: tänäkin aamuna söin kaksi normaalia vaalean leivän viipaletta, joiden päällä oli margariinia ja maksamakkaraa ja heti tunsin itseni tavattoman lihavaksi. Vaikka tiedän, etten niistä liho ja ettei aina ole kaapissa juuri sitä terveellisintä leipää valmiina.

No sitten se liikunta. Harrastan tällä hetkellä vauhdikasta joukkueurheilulajia, jota treenaan kolmesti viikossa. Lisäksi meillä on kerran viikossa joukkueen yhteinen punttivuoro. Näiden lisäksi pääasiallisin liikkumamuotoni on juoksu, harvemmin harrastan myös esimerkiksi uintia ja lisää kuntosalia. Harjoituskausi loppuu keväällä ja uudelle kaudelle en enää lähde, joten ajattelin vaihtaa joukkueen kanssa tehdyt treenit täysipäiväiseen juoksun harrastamiseen ja tietty kuntosaliin, jotta kehityn monipuolisesti. Paljon liikuntaa minulle tulee myös pyöräilystä: normaaliarkipäivinä vähintään noin 80 minuuttia (ei yhteen menoon). Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina pyöräily voi jäädä jopa kokonaan pois tai sitten sitä tulee pienehkö määrä. Lähes päivittäin teen kotona jotain pientä: jumppapalloa ja muuta lihaskuntoa tai edes venyttelyä. TIEDÄN siis, että liikun aivan riittävästi. Mutta en voi kuitenkaan uskoa siihen: Mikä on tarpeeksi? Ja mitä oikeastaan tavoittelen? Kiinteämpää kroppaa? Laihempaa kroppaa? Näkyvämpiä lihaksia? Urheilun tuomaa hyvää oloa? Hyväksyntää? Elämänhallintaa? Kehittymistä urheilijana?

Ja vielä näiden kahden suhde: energiankulutus! Ei hajuakaan, mikä se minulla olisi.

No, lähiaikojen tavoitteina minulla on jatkaa tätä ”normaalia” elämääni, ostaa (halvan löytyessä siis...) vaaka painon seuraamista varten ja pitää tätä päiväkirjaa. Toivon oikeasti, että joku samantyyppisten ongelmien kanssa elävä jaksaisi tsempata myös minua kohti normaalia kehonkuvaa.. tai mitä ikinä edes tavoittelen... Ja ainakin tästä tulen sitten pitkässä juoksussa näkemään, miten paljon ja mitä sitä tuleekaan syötyä ja liikuttua, ja voi sitten verrata niihin kauheisiin naisten- ja urheilulehtien juttuihin... ;)

No niin, tämä päivä:

RUOKAILU:

AAMUPALA KLO 7.30

*maustamatonta jogurttia ja säilykeananaspaloja (omassa mehussa)
*kaksi (pienehköä, pitkon päästä...) viipaletta vaaleaa sekaleipää, päällä margariinia ja maksamakkaraa (kevyt, 10%)
*nivelten ja lihasten oloa auttava luontaistuote
*vettä
*kuppi (n.1,5dl?) kahvia (juon aina mustana)

VÄLIPALA KLO 12.15

*Fitness-muroja ja rasvatonta maitoa
*Mandariini

LOUNAS KLO 15.15

*Kaksi tortillaa (Ol El Paso-vehnätortillat, jauhelihaa (yht.n.100g?) tomaattia, kurkkua, valmissalsakastiketta, juustoraastetta (Edam 17%) )
*Lasi rasvatonta maitoa

VÄLIPALA KLO 17

*banaani
*kupillinen vihreä tee-minttu -teetä

ILTAPALA KLO 21

*maitorahkaa (0,3%) mansikoilla, loraus rasvatonta maitoa
*pikkuinen ruisleipä, päällä margariinia ja maksamakkaraa
*banaani

Ja lisäksi päivän mittaan kuluu tietty vettä... Sen kulutus ei vielä ole muodostunut ongelmaksi!! ;) Jatkossa en erikseen kirjoita vedestä ruokapäiväkirjan yhteyteen, sillä sitä kuluu tosiaan ihan vakiona.

LIIKUNTA:

Pyöräilyä
*kaupungille apteekkiin ja siitä kouluun n.15-20min klo 8.20
*koululta kotiin n.10 min klo 12
*treeneihin 20 min klo 17.30
*treeneistä kotiin 20 min klo 19.30

Salibandytreenit klo 18.30-19.30. Ihan tuntuvat treenit, myös spurtteja ym. Ja lopussa tietty peliä.

Kotona
*vatsarutistuksia 15
*punnerruksia 15
*punnerrukset jumppapallolla 3x15
*muita liikkeitä jumppapallolla: vatsarutistus, takareisiliike x2

Venyttelyä n.40-min ja muita kehoa huoltavia liikkeitä jumppapallolla 20 min.

MIELITEOT/MUUTA:

*lounaan jälkeen tekee kauheasti mieli Tupla-suklaapatukkaa, jonka johdosta alan koko tätä päiväkirjaprosessia tehdä surffailtuani ensin netistä vihjeitä makeanhimon taltuttamiseen... :)
*treenien jälkeen teki mieli metwurstivoileipiä....